Londra’da kitap tanıtımı: Neden Geri Döndüler? Almanya’da faşizmin dönüşü ve tarihin dersleri

Neden Geri Döndüler? Almanya’da Tarihsel Çarpıtma, Siyasi Komplo ve Faşizmin Dönüşü kitabının İngilizce baskısının tanıtımı Mehring Books tarafından 17 Mart Pazar günü Londra’da yapılacak (biletlere buradan ulaşabilirsiniz). Kitabın yazarı Christoph Vandreier’in sunum yapacağı etkinliğe Dünya Sosyalist Web Sitesi’nın Uluslararası Yayın Kurulu Başkanı ve Sosyalist Eşitlik Partisi (ABD) Başkanı David North da katılacak.

Adolf Hitler’in Ocak 1933’te Almanya Şansölyesi olarak atanması, bir seçimin değil; General Paul von Hindenburg başkanlığındaki, az sayıdaki üst düzey askeri ve hükümet görevlisinin katıldığı siyasi bir komplonun sonucuydu.  Bunun sonuçları, II.Dünya Savaşı, Musevi Soykırımı ve on milyonlarca hayatın yıkımı oldu.

Üçüncü Reich’ın çöküşünden yaklaşık 75 yıl sonra, Neo-Nazi hareketi, Almanya’da önemli bir siyasi güçtür. Neden Geri Döndüler? üst düzey politik komplocuların, medya propagandacılarının ve Berlin Humboldt Üniversitesi’ndeki sağcı akademisyenlerin, günümüz Nazizmi ve Alman militarizminin yeniden canlanmasıyla ilişkisini inceliyor.

Vandreier’in kitabı tarihsel sorunlara odaklanıyor. Bunun nedeni, Almanya’da aşırı sağın yükselişinin, bir tarihsel çarpıtma kampanyasıyla teşvik edilmesidir. Berlin’de Profesör Jörg Baberowski gibi önde gelen akademisyenler Nazi yanlısı özür faaliyetleri, faşizmin suçlarını göreceleştirme, Musevi Soykırımı’nı küçümseme ve “kötü biri olmadığı” iddialarıyla Adolf Hitler’i saygınlığına kavuşturma görevini üstlendi. Geçmişin bu tahrifatı, Alman devletinin, yeniden militaristleşmesinde ve işçi sınıfının savaşa ve toplumsal eşitsizliğe karşı muhalefetini bastırmada ön hazırlıklardır.

1986-89 yıllarında yaşanan, “Tarihçiler Tartışması”nda (Historikerstreit), Richard Evans ve Ian Kershaw’ın da dahil olduğu İngiliz akademisyenler, Nazilerin suçlarını en aza indirmeye çalışan Ernst Nolte’un pozisyonlarını reddeden Alman meslektaşlarına katılıyorlardı. Ancak günümüzdeki küstah yalanlar sessizlikle karşılanmaktadır.

Sosyalist Eşitlik Partisi (Almanya) Başkan Yardımcısı Christoph Vandreier, Humboldt Üniversitesi’nde başlayan mücadelede önemli bir rol oynadı. David North, günümüz faşizminin doğasını ve onun nasıl yenileceğini inceleyerek, aşırı sağın geri dönüşünün tarihsel arka planına değinecek. Almanya’da ve Avrupa’da aşırı sağ partilerin tehlikeli yükselişine Marksist bir cevap arayarak, sol popülizmin eleştirisini yapacak.

Detaylar

17 Mart Pazar Saat 14.00

Foyles Kitapçısı, 6.Bölge

107 Charing Kavşağı,

Londra

Biletlere eventbrite sitesinden ulaşabilirsiniz. Tam 5 pound- İndirimli 2 pound.

Ulaşım: Foyles kitabevi, Tottenham Court Road, Leicester Square, Holborn, Covent Garden ve Oxford Circus istasyonlarına yürüme mesafesindedir. Erişebilirlik: Bina tamamen tekerlekli sandalye erişimine uygundur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir