Mehring Books’tan yeni kitap Troçkist Harekete Sızan FBI ve GPU Ajanları

Dünya Sosyalist Web Sitesi ve Mehring Books, Eric London’ın Troçkist Harekete Sızan FBI ve GPU Ajanları adlı kitabının yayınlandığını duyurmaktan memnuniyet duyar.

Mehring.com’da satışta olan kitap, Stalinist GPU’nun Lev Troçki suikastını nasıl gerçekleştirdiğini ve FBI’ın İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Dördüncü Enternasyonal’in Amerika şubesine sızmasını nasıl derinleştirdiğini ortaya koyuyor.

Lev Troçki’nin 1940’ta Stalinist gizli polis tarafından öldürülmesi, Dördüncü Enternasyonal’e sızmış bir ajanlar ağı tarafından işlenen bir suçtu. ABD’de, hem GPU’dan hem FBI’dan ajanlar harekete akın etmiş ve partiye ait özel bilgileri Sovyet ve Amerikan hükümetlerine teslim etmişlerdi. Bu kitap, bu sızma operasyonunun nasıl gerçekleştiğinin, ajanların gerçek kimliklerinin nasıl gizlendiğinin ve Dördüncü Enternasyonal’in Uluslararası Komitesi’nin (DEUK) onların asıl rollerini nasıl açığa çıkardığının hikayesini anlatıyor.

Dünya Sosyalist Web Sitesi’nin Uluslararası Yayın Kurulu Başkanı ve Sosyalist Eşitlik Partisi’nin Ulusal Başkanı David North, “Bu kitap ve içerdiği belgeler, Dördüncü Enternasyonal’in tarihinin yaşamsal öneme sahip bir parçasıdır,” diye belirtti.

Sosyalist İşçi Partisi (SWP), Amerikan Troçkist hareketi içinde faaliyet gösteren FBI ya da GPU ajanlarını onlarca yıl boyunca korudu.

North, bu konuda şunları ifade etti: “DEUK 1975’te Güvenlik ve Dördüncü Enternasyonal soruşturmasını başlatana kadar, devletin Troçkist harekete sızmasının gerçek içyüzü bilinmiyordu. Artık, yeni belgelere ulaşılabilir olunması, Dördüncü Enternasyonal içindeki ajanların oynadığı tartışmasız biçimde yıkıcı rolü gösteriyor.”

Kitabın yazarı ve Sosyalist Eşitlik Partisi’nin (ABD) Siyasi Komite üyesi Eric London ise, şunları ekledi: “Bu, 20. yüzyılın anlatılmamış büyük hikayelerinden biridir. GPU, yüzyılın en büyük toplumsal suçunu, Lev Troçki cinayetini, ABD topraklarından organize etti. Ardından, GPU hareket içindeki varlığını sürdürürken, ABD hükümeti SWP’ye sızdı. Bu öyle bir boyuttaydı ki, ABD hükümetinin ajanları, devletin sızmasına ilişkin soruları gündeme getirdiği için SWP üyesi Alan Gelfand’ın partiden ihraç edilmesini organize etmişlerdi.”

Bu kitaptaki ilk makale olan “Smith Yasası yargılaması ve hükümetin Troçkist harekete sızması”, Donna T. Haverty-Stacke’nin Trotskyists on Trial: Free Speech and Political Persecution Since the Age of FDR [Troçkistler Yargılanıyor: Franklin Delano Roosevelt Çağından Beri İfade Özgürlüğü ve Siyasi Zulüm] kitabından ve Dünya Sosyalist Web Sitesi’nin binlerce sayfalık yargılama tutanağına, arşiv malzemesine ve ABD hükümetinin İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerikan Troçkist hareketinin 29 üyesini ayaklanmaya teşvikten kovuşturma kararına ilişkin daha önceden ulaşılamayan FBI kayıtlarına yönelik bağımsız soruşturmasından toplanan bilgilere dayanıyor.

“‘Örnek Bir Yoldaş’: Sosyalist İşçi Partisi’nin (SWP) Stalinist ajan Sylvia Callen’i 40 yıl gizlemesi” başlıklı ikinci makale, DEUK’un Stalinist ajan Sylvia Callen’i açığa çıkarma mücadelesinin izlerini sürüyor. Callen, yaklaşık dokuz yıl boyunca, partinin en hassas bilgilerine üst düzeyden ve sınırsız erişime sahipti. Ancak, Sosyalist İşçi Partisi Callen’in bir ajan olduğunu öğrenince, onun Troçkist hareket içindeki bir ajan olarak rolünü gizlemeye yardımcı oldu ve yaklaşık 40 yıl boyunca bunu örtbas etti.

Son olarak, kitapta, bir ek olarak, “Suzie Weissman’a Açık Mektup” yer alıyor. David North, Joseph Hansen’in bu uzun süreli savunucusunun Güvenlik ve Dördüncü Enternasyonal soruşturmasını gözden düşürme yönündeki çarpıtmalarını çürütüyor. Kitap, ayrıca, olaylara ilişkin bir zaman çizelgesi ve Güvenlik ve Dördüncü Enternasyonal’in arka planını açıklayan bir sözlük içeriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir